Der er en del juridiske krumspring forbundet med at skrive et testamente. Det ligger dig nemlig ikke nødvendigvis frit for, hvem der skal arve dig, eller hvor meget de skal arve. Derfor kan juridisk rådgivning være en stor hjælp. 

Hvad sker der med din formue, når du ikke længere er her? Af åbenlyse grunde har du jo ikke længere den samme kontrol over den. Hvis du gerne vil træffe nogle beslutninger, er det derfor en god idé at udarbejde et testamente. Det er imidlertid nemmest, og bliver mest vellykket, hvis du har den juridiske viden på plads. 

Arving ved tvang eller vilje?

Uddannede jurister kan rådgive dig om alt fra fremtidsfuldmagt til tvangsarv, og hvilken rolle det spiller for dit testamente. Du kan ikke nødvendigvis fuldstændig selv beslutte dig for, hvem din arving skal være – ofte vil der nemlig være én eller flere obligatoriske arvinger. Det er tvungent, at disse mennesker får en del af arven, og det gælder, uanset hvad du ellers har skrevet i dit testamente.

Det drejer sig om børn og ægtefæller. De er ifølge arveloven såkaldte tvangsarvinger. Såfremt dine børn ikke overlever dig, vil det være deres børn, der overtager tvangsarven. Det er kun, hvis du bliver separeret eller skilt fra din ægtefælle, at han eller hun ikke er tvangsarving. Er du ugift eller barnløs, skal du ikke tage stilling til nogle tvangsarvinger, og her har du altså fuld frihed over det testamente.

Få styr på arveafgifter med hjælp fra Minearvinger.dk

Som nævnt er der altså dét lille juridiske krumspring ved dit testamente, at det muligvis er påvirket af tvangsarvinger. Men ikke nok med det, dine arvinger skal også betale en arveafgift, så her skal du selvfølgelig også være indforstået med de gældende love og regler. Det er nemlig ikke gratis at arve penge i Danmark, men koster en afgiften.

Afgiften varierer fra arving til arving. Mens ægtefæller og registrerede partnere betaler 0% i afgift, betaler børn og stedbørn eksempelvis 15%. Søskende, bedsteforældre og andre betaler 36,35%, så som du kan forstå, er der altså en del tal at holde styr på.

Det kan være rart at have en uddannet jurist inde over, som kan hjælpe dig med at holde tungen lige i munden. Han eller hun kan rådgive dig i udarbejdelsen af dit testamente, og vedkommende kan også hjælpe dig med at udfærdige dokumentet. På den måde er du sikker på, at dit testamente er juridisk skudsikkert.

Læs videre